Provereni recepti za savršen kiseli kupus

Od same pomisli na sarmu ili podvarak većini krene voda na usta. A da bismo spremili ove tradicionalne zimske specijalitete potrebno je da imamo kiseli kupus.

Iako se kiseli kupus u glavicama ili ribanac mogu kupiti na pijaci i u marketima, najbolji ukus ima domaći kiseli kupus.

Kiseljenje je stara metoda čuvanja povrća preko zime, a skoro svaka kuća ima svoj provereni recept i trikove za savršen kiseli kupus koji će ostati čvrst i ukusan sve do proleća.

Za kiseli kupus potrebno je da nabavimo plastično bure za kupus sa poklopcem, kupus, so i vodu.

Važno je da glavice kupusa budu čvrste i zdrave, a nadaleko poznati Futoški kupus pokazao se kao najbolji izbor. Ova čuvena sorta ima mekane savitljive listove, manje glavice, na preseku proredi između listova su mnogo manji, pa se tri puta brže ukiseli od hibridnih sorti kupusa, kažu iskusne domaćice.

Kupus se ređa u bure i naliva posoljenom vodom. Iako zvuči vrlo jednostavno, postoje tajni trikovi uz koje će kupus biti ukusniji i duže ostati jedar i čvrst.

Kako se kiseli kupus

Prvi korak je da se kupus dobro očisti, uklone se spoljni i uveli listovi. Zatim se koren kupusa izdubi i u tu rupu se sipa so.

Kako se kiseli kupus

Pravljenje rupa na kupusu najbrže se obavlja jakim užim nožem. Ukoliko stavljate veću količinu možete napraviti improvizovan alat od oštrice noža koja se stavi u bušilicu, čime se proces znatno ubrzava.

Veoma je važno proceniti odgovarajuću količinu soli. U tome leži najveća tajna savršenog kiselog kupusa. Ljudi obično količinu soli određuju prema količini kupusa, a to je greška.

Procenat soli zavisi od veličine bureta za kupus, tako na bure od 100l ide 3% soli, što je oko 3kg.

U izdubljene rupe so se sipa do vrha, a zatim se glavice ređaju dok se ne napuni bure. Između se prostor popunjava isečenim glavicama, paprikom baburom ili ribanim kupusom. Savremene domaćice su se dosetile tako da plastične kese napune ribancem, vežu ih da se kupus ne prosipa i izbuše na nekoliko mesta kako bi se kupus ukiselio.

U bure možemo ubaciti i isečenu cveklu kako bi dobio lepu ružičastu boju.

Kada se bure napuni glavicama kupusa, naliva se usoljenom vodom. U veći lonac stavi se so, nalije vrućom vodom i sačeka da se so rastvori. Time se nalije bure, dodajući još obične vode do vrha.

Kupus se prekrije gustom pamučnom krpom, pritisne pritiskivačem za bure preko kojeg se stavi težak kamen, staklena tegla ili flaša napunjena vodom, kako bi sve glavice bile dobro potopljene.

Prema ovom receptu, rasol se ne pretače, već se dok ne počne da zri, svaki drugi ili treći dan otvori bure, izvadi flaša ili tegla i pritiskivač jače pritiska kako bi se protresla tečnost u buretu. Teglu i krpu svaki put treba oprati.

Ukoliko je potrebno u početku dolivati vodu u bure. Bure se drži u zatvorenom prostoru koji se greje da bi se pokrenuo proces fermentacije. Kada se fermentacija završi, nakon nekoliko dana, bure se može izneti u hladniju prostoriju.

Kupus je kiseo i spreman za jelo nakon 30-ak dana.

Kiseli kupus za 12 sati

Jede vam se sarma, a nemate kiseli kupus. Uz pomoć ovog recepta kupus možete ukiseliti za 12 sati.

 

Kiseli kupus za 12 sati

Recept za brzo kiseljenje kupusa je veoma jednostavan, a sastojke već imate u kući.

Potrebno je: 1 veća glavica kupusa, 3.5 dl belog vinskog sirćeta, 3 dl vode, 4 kašike soli i 1 kriška hleba.

Iseći koren kupusa, a glavicu staviti u duboku posudu. U šupljinu gde je bio koren sipati 2 kašike soli. Hleb iskidati na komade i rasporediti oko glavice, a jedan deo staviti preko soli.

Preliti vrelom vodom u koju je dodat ostatak soli. Zaliti sirćetom, poklopiti tanjirom i ostaviti da tako odstoji 8 sati. Izvaditi kupus, sa njega ukloniti tragove izmrvljenog hleba i prebaciti u duboki lonac. Procediti tečnost, pa ponovo sipati preko kupusa i kuvati 10 minuta na srednje jakoj vatri, da tečnost proključa. Skloniti s vatre i ostaviti da se ohladi. Izvaditi iz lonca. Listovi će se lako odvajati i kupus je spreman za sarmu.

Kiseli kupus pomaže kod 9 bolesti

Osim što je veoma ukusan, kiseli kupus i rasol su jako zdravi, jer obiluju mnogim vitaminima, mineralima i korisnim nutritijentima. Kiseljenjem, ovo povrće se dodatno bogati korisnim sastojcima.

Kiseli kupus pomaže kod bolesti

Kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Iz tog razloga kiseli kupus je preporučljiv u ishrani vegetarijanaca i vegana.

Ukiseljeni kupus po sadržaju vitamina C može slobodno parirati limunu i pomorandži (u 100 g kupusa ima 50 mg vitamina C).

Rasol je poznati napitak koji se odomaćio kao lek za sve tegobe vezane za probavni trakt, kao narodni lek za smanjenje otoka na zglobovima i otklanjanje mamurluka.

Otkrivamo vam devet razloga da uvrstite kiseli kupus i rasol u svoju ishranu:

  • Poboljšava raspoloženje
  • Antistresno dejstvo
  • Aktivira razmenu materija u mozgu
  • Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca
  • Stimuliše rad ćelija i podmlađuje
  • Jača kosti
  • Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
  • Jača imunitet i povećava snagu mišića
  • Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

Bonus zanimljivost: Futožani su 2008. godine ušli u Ginisovu knjigu rekorda jer su napravili 6.556 sarmi.